DSpace
 

DSpace of Korolenko Poltava National Pedagogical University >
Факультети та кафедри >
Факультети >
Факультет Історії та географії >
Кафедра історії України >
Матеріали наукових конференцій та семінарів >
4 Череванівські читання >

Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.pnpu.edu.ua/handle/123456789/21000

Назва: Побутування традиційної страви галушки в харчуванні українців та увічнення її населенням Полтавщини
Автори: Шаповал, Л.І.
Ключові слова: українська кухня
українська національна кухня
галушки
страви Полтавщини
традиція
ритуал
звичай
рецептура
календарні та родинні свята
Дата публікації: 2019
Короткий огляд (реферат): У статті висвітлюється етимологія назви «галушка», способи приготування, асортимент, рецептура вареної борошняної страви галушки у повсякденній їжі населення Полтавщини, яка має символічне функціональне навантаження та відповідає національним смакам українців. Наголошується на тому, що галушка була та є улюбленою у харчуванні українців у ХVІІІ – на поч. ХХІ ст. за простотою приготування, рецептурою, фіксована автором статті у населених пунктах Полтавської області та увічнена в пам’ятниках, прізвищах, назвах сільських поселень, етнофестивалях. Стверджується, що страва галушка пов’язана з люнарним культом небесного вогню й води в наш час втратила ритуальне, обрядове значення у сімейному побуті, але має смакові, поживні якості, великий асортимент видів та способів приготування, споживається на сімейні чи календарні свята та в будень, є символом української національної кухні.
Опис: Шаповал Л. І. Побутування традиційної страви галушки в харчуванні українців та увічнення її населенням Полтавщини // Четверті Череванівські наукові читання : зб. наук. ст. за матеріалами Всеукр. наук. конф., (Полтава, 25-26 жовт. 2018 р.) / Полтав. нац. пед. ун-т імені В. Г. Короленка. Полтава : ПНПУ імені В. Г. Короленка, 2019. С. 249-257.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.pnpu.edu.ua/handle/123456789/21000
Розташовується у зібраннях:4 Череванівські читання

Файли цього матеріалу:

Файл Опис РозмірФормат
28.pdf205,43 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити
Перегляд статистики

Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.

 

Valid XHTML 1.0! Програмне забезпечення DSpace Авторські права © 2002-2005 Массачусетський технологічний інститут та Х’юлет Пакард - Зворотний зв’язок